Blaufjöll med afterski

I går eftermiddag drog fem förväntansfulla utbytesstudenter till Balufjöll för att öva sina färdigheter i pisten. Vilket väder vi fick!! Helt fantastiskt klart, strålande sol och perfekt puder i backen.. kunde inte bli bättre! Var lite spänd angående eventuell ringrostighet efetrsom jag inte stått på en bräda på över två år, men det gick över så fort jag kommit upp i liften och satt fart nedför backen.. Hann med bra många åk, liftsystemet var lagomt stort så man inte tappar bort sig och offpisten var fantastisk!

Var även tvungen att introducera begreppet afterski för icke-svenskarna genom att gå och ta en öl på Kafébarinn i full utrustning, vilket ansågs vara bra knasigt, de ville ju hem och duscha först.. Men Emma fick chansen att flasha omkring i sitt nya, knallrosa underställ som hon fått av älsklingen i julklapp, utomordentligt stiligt!! ;)

Idag har vi gjort så lite som möjligt, ska steka pannkakor med jordgubbar och glass senare ikväll (Weeehooo!!) och sen blir det nog filmmys nere i Idas rum som mer och mer börjat agera som kollektivets vardagsrum. Eftersom jag har oförklarligt svårt att hålla mig vaken framför en film har jag vid det här laget blivit väckt ganska många gånger av Ida med en liten uppmaning att kanske gå och sova i min egen säng..

Har även äntligen lyckats langa till mig två burkar lingonsylt från IKEA där Melinda var igår så nu blir det rårakor till veckan!!


Regeringslös men vid gott mod!

Jahapp nu fick demonstranterna sin vilja igenom (De var otroligt ihärdiga ska ni veta, isländska polisen har nu slut på tårgas) och den isländska regeringen har avgått. Island stannade upp för en stund i går när avgångstalet hölls och sedan brakade spekulationerna lös. Dock verkar de flesta av islänningarna vara vid gott mod, spelade ett parti RISK igår (Ni vet det där spelet när man ska ta över världens kontinenter) med en bunt islänningar och de uppmuntrade starkt till invasion av Island nu när regeringen fallit. Tips till någon där hemma som är göralös kanske..

I övrigt har jag nu blivit sambo med mina böcker i Reykjaviks stadsbibliotek där vi tillsammans spenderar de flesta av dygnets vakna timmar.. förbannar mig själv för att man ska välja så krävande kurser bara för att vara duktig, måste hitta någon lösning på detta om jag ska hinna se något av Island..

Kom hem sent i går kväll, genomblöt av regn och möttes av två färgglada kuvert utanför min dörr med kina-frimärken på. kan man bli mer lycklig?? Eftersom Johan hade pysseldag med flickorna innan han åkte från Peking har jag fått både teckningar, foton på tjejjerna, färgglada pyssel och mysiga brev skrivna med glitterpennor.. Tack så jättemycket både Johan och kina-gänget, ni vet verklinge hur man värmer en trött och frusen själ!! Nu ser mitt rum betydligt mysigare ut :)

Nu vankas det kladdkaka i köket, även Emelie och Ida vet hur man ljusar upp en regnig natt!!


Lördagsutflykten

Igår lämnade vi staden för att äntligen få se lite av vidderna utanför Reykjavik, och vilken fantastisk upplevelse!! Landskapet är så extraordinärt att man inte kan beskriva det för att göra det rättvisa.. Kala, delvis mossbeklädda lavafält som plötsligt bryts av stora, snötäckta vulkaner som stupar rätt ner i havet. Har tagit så många bilder som mitt kamerabatteri ville tillåta mig, innan vi besökte bron som de byggt över sprickan mellan den amerikanska och europe/asiatiska kontinentplattorna. Naturens krafter är bra fashinerande måste jag säga..

Vi avslutade lördagen vid ett besök vid blue lagoon, ett naturligt spa ute i lavafälten. Vattnet är så fullt av mineraler att det är alldeles mjölkfärgat och efetrsom jag råkade doppa lite av håret har jag nu fått tvätta det tre gånger för att få tillbaka någorlunda styrsel. Låg och plaskade runt där ett bra tag med lermasker i ansiktet och njöt av livet i fulla drag!

Idag ska jag plugga massor och vänta på kvällens söndagsmiddag som det österrikiska/tyska matlagningsteamet ska stå för. Rykten florerar om kåldolmar men inget är bekräftat från högre ort (dock har vi snokat fram ett större inköp av äpplen som kan härledas till eventuell äppelpaj, smarrens!) Men först ska vi knalla ner till Laugaveigur för söndagssushin..

Stor kram till er alla, särskilt till mamma som äntligen lyckats hantera fler fönster på internet så hon kan besöka sin dotters blogg och till nettsy som tappert läser och kommenterar mina bravader :)

Blue lagoon


Kravaller!!

De senaste dagarna har varit kantade av kravaller, poliser, folkmassor, bränder och taktfast trummande. Dagstidningarna är fyllda med bilder på uppradade poliser i skyddsmundering, beväpnade med tårgas och tusentals demonstranter har samlats utanför parlamentet för att kräva sittande regeringens avgång. I går natt beblandade vi oss med massorna, stora eldar utanför parlamentshuset, taktfast dunkande på trummor, grytor eller vad folk hade närmast till hand och i anknytning till detta flertalet uppradade polisbilar och raka linjer av bistra kravallpoliser. Två nätter i rad har husen skakat av smällar och röken ligger tjock över gatorna.. Reykjavikborna är förbannade!


Tandjävel!!

Nu sitter jag återigen, för tredje gången på ett halvår med en flisa ur framtanden.. Hur förbannad kan man bli?? Kan ju lika gärna be folktandvården i Adolfsberg sätta in livstidsdropp i armen på mig om man inte ska kunna använda tänderna de fixar till!! Jäkla amatörer, kan ju fixa ett mer hållbart resultat på egen hand genom att tejpa fast en legobit i överkäken..

Annars hade kollektivet i söndags vår första söndagsmiddag och premiären inleddes av team Sverige med tema Svenskt. Detta resulterade i makaronilåda (eng. macarones in a box) med blåbärspaj och glass (eng. loads of blueberries). Allt blev en succe, alla gick runt med lila läppar, och tack vare den hemliga ingrediensen ketchup lurade jag äntligen de tjuriga italienarna att ha ketchup till pasta!! Mohahaha!!

Skolan rusar på i full X-2000-hastighet och nödbromsen fungerar inte så det är bara att hålla i sig. Blir inte lättare av alla tyskars förvånansvärda brist på effektivitet i arbetet, Kul att samarbeta med ett gäng som hunnit ägna förmiddagen åt att klaga över problemet medan andra ägnat samma förmiddag åt att lösa det istället.. Men de har roliga klipp på sina datorer i af :)

Nu ska jag koka lite nudlar medan övriga kollektivet är och äter pizza (Hallå CSN och Stipendiet, hööör ni mig??? Jag vill också få råd att äta pizza!!) sen ska vi gå på rea-bio ikväll och se Nicole Kidman gråta i Australia..

Puss till gosen som kommit hem från Kina!!




Besök av Jehova

Har precis lyckats hämta andan och kravla mig upp från golvet, fortfarande med kramp i magen efter den skrattattack som nyss drabbade oss alla inneboende på Lokastigur 24A. Vid frukostbordet (jag vet, skamligt sen frukost idag!) sitter vi alla och samtalar i godan ro när det ringer på dörren. Pierfrancesco försöker snabbt med sina medfödda feminina maneer snabbt kamma till sina lockar (som han nyss ägnat en halvtimme att föna med sin medhavda volymfön) innan han trippar fram och öppnar iklädd pyjamasbyxor. Där ute står utskickade agenter från Isländska Jehovas vittnen och försöker förklara sitt ärende på bruten engelska. Pierfrancesco har aldrig sett eller hört något liknande men försöker förtvivlat förklara för de påstridiga besökarna att han är en sann och jättekatolsk katolik, vilket uppmuntrar besökarna ytterligare eftersom han framstår som "very religious". Besöket slutade med att Pierfrancesco (som precis hämtat sig från chocken snö) nu sitter med buntar av watchtower-tidningar och bubblande av italienska svordomar över de otroligt knasiga människorna som verkar bo i detta kyliga land.

Veckan har förövrigt gått snabbare än en norsk griseblink. Alla kurser är nu startade och jag sitter med högar av räkneuppgifter att plöja igenom inför nästa vecka. Sömnen har varit minimal, både av den effektiva, nattliga skype-uppkopplingen till min efterlängtade älskling i Kina, men också av den stora nattliga branden som drabbade Klapparstigur och alla efterföljade brandbilar, sirener och poliser. Ingen skadad men ett hus mindre i Reykjavik samt en tung röklukt över staden blev resultatet.

Ikväll kommer också kollektivets sista pusselbit, den omtalade Marion som ska flytta in i det tomma rummet mitt emot mig. Huset bubblar av spänning efter alla teorier som fantiserats ihop, så det ska bli jätteskoj och äntligen få se vem den nya blir!!

Idag blir det plugg och troligtvis en joggingrunda med mina löparskor som snällaste nettsy skickat till mig från Sverige! Eftersom paketet även innhöll åtskilliga mängder svenskt godis kan det nog sitta på sin plats med lite motion ;)

trevlig helg!!

Italian cousine

I går kväll blev jag bjuden på middag av mina tre italienare.. säger bara WOW! Med de knappa resurser de lyckats frambringa ur Bonusbutiken runt hörnet serverade de mig brushetta med hackad vitlök och tomat (okej, i brist på äkta bruchetta hade de grillat halva korvbröd i ugnen..), svamppasta och torsk kokt i oliver, tomater och vitlök.. Mina smaklökar avled av lycka och har idag matats med pulversoppa för att inte bli så bortskämda..

Idag hade jag min första kurs i Geothermal power development, kändes riktigt bra! En mullrande professor inklädd i skägg, pälsmössa och den hiskeligaste brytningen jag någonsin hört och som hade jobbat på universitetet sen urminnes tider. Han var så lycklig över första kvinnliga inträdet på kursen på evigheter och blev ännu lyckligare när jag kom från Sverige där han tillbringat många år i Kiruna. Innehållet i kursen verkar väldigt relevant, mycket om värmeöverföring och vattenburna system så detta ska bli skoj :)

Idag kom äntligen snön, och vilka mängder sen! fick nästan kravla mig hem i snöstormen och därefter var jag en väldigt entusiastisk "göra-snöänglar-instruktör" åt flertalet ännu mer entusiastiska studenter från Australien.. Tur man har visst försprång när man härstammar från norra Sverige..


Utomhusbadet!

Under gårdagen försökte vi lista ut vad islänningar tillbringar sina söndagar med.. upptäckte ju redan förra söndagen att de med all säkerhet INTE befinner sig utomhus i stan eftersom jag var väldigt ensammen på de nedstängda shoppinggatorna.. Eftersom vi hört många lovord över deras utomhusbad som finns i flertal i Reykjavik var det bara att packa bikinin och ge sig ut i det grådaskiga vädret. Vilken upplevelse! man kan välja mellan bubbelpooler i olika temperaturer (Vis av badtunnan hemma i Forsmark sätter jag inte ner tårna i något som är varmare än 40 grader!) och motionsbassänger, alla under öppen himmel och uppvärmda av de varma källorna.. Detta reulterade iofs att man doftar en stark os av svavel (ruttet ägg för icke-kemister) men hur härligt som helst! Eftersom de har öppet sent på vardagskvällarna har vi nu köpt 10-kort för att kunna göra en tradition av motionssim under stjärnklar natthimmel..

Idag har jag lunchat ute med ett gäng från skolan och varit på min andra föreläsning i Water and wastewatersystems. Till min stora glädje var vi nu fler studenter på kursen och hittade snabbt ett bra gäng att plugga med, tyskar och fransk-kanadensare!

Annars rullar livet på i vårt lilla kollektiv, man lär sig nya erfarenheter om livet varje dag, gårdagens visdom blev att man av förklarliga skäl aldrig ska låna ut sin hårborste till en välbehårad italienare.. Försökte lägga upp lite bilder men de försvann så jag gör ett nytt försök! :)
Jag och mysiga Emelie från FinlandIda från skåne, Pierre från Rom och jag

Stora shoppingdagen på IKEA

Nu när äntligen regnet börjat avta och molnen lättar har verkligen Reykjavik visat sig från sin bästa sida! Staden är omgiven av dramatiska, snöklädda fjäll och det är så otroligt vacker kontrast mot havskusten.. Vi har redan ivrigt i hågen börjat planera våra kommande trekkingturer för att utforska ön närmare.. Jihoo!! :D

Dagen har annars tillbringats inne på IKEA där jag och mina grannar Ida, Nadine och Emelie provsuttit alla soffor, köpt alla ljus, tavlor och förvaringsboxar som fanns och lyxat till det lite extra med den ljuvliga ikea-korven! Som ett extra plus har islänningarna en fantastisk korvsås så det var en höjdare. Nu är mina 6 kvm så mysiga att jag inte ens vill lämna rummet. Köpte även en växt och för att den mot all förmodan ska överleva har jag försökt skapa en mer personlig kontakt med den genom namngivning, så jag är numer sambo med en bergaficus som heter Solveig. Både jag och Emelie googlar nu frenetiskt för att hitta tips på hur vi ska hålla våra nya gunstlingar vid liv..

Igår hann jag även med en snabb lunch med min halvkusse Jacob, så om han är dålig på att höra av sig hem kan jag intyga att han verkar ha det bra, glidiga arbetstider och en riktigt brutal monstertruck till bil!

Vaknade i morse med ett så lyckligt pirr i magen för att jag är här och trivs så bra.. Hade ju iofs inte haft så mycket emot att vara i Peking med min Johan heller just nu, ska försöka göra lite snabbnudlar i köket för lite kinesisk feeling och sedan blir det filmkväll i det finska tjej-kollektivet på Klappastigur ikväll..



tack för kennitala

De senaste två dagarna har gått otroligt fort måste jag säga. Alla mina nya grannar har anlänt, en brokig skara människor men riktigt trevliga hela bunten.. Jag har även varit på tre föreläsningar i tre olika kurser, vilket varit intressant på sitt vis.. På costal engineering visade det sig att jag var ensammen utbytesstudent, vilket inte gör mig ett dugg om det inte var för att varken föreläsaren eller studenterna var direkt var några klippor på engelska och resultatet blev att de bara pratade isländska med varandra. Trots mina tappra försök i vår isländska morgontidning varje dag har inte mina kunskaper nått såna nivåer att jag kan beställa en varmkorv.. än mindre kasta mig in i diskussionerna om konstruktioner på skyddsvallar!

Har även hunnit en tur till shoppingmall Kringlan där jag till min stora glädje hittade både Top Shop och Vagabond.. HM har dock inte expanderat över till Island så förste besökare får ta med sig en liten rosa HM-hårspray till mig ;)

Vädret är annars fortfarande väldigt grått med duggregn på eftermiddagarna.. Dagsljuset kommer krypande fram mot lunchtid och försvinner efter fyra, ändå har min italienska granne hittat statistik som säger att Island är det land med genomsnitt mest dagsljus över hela året.. kan midnattssolen komma fram snart?? Tur man är van mörkret..

Annars har vi riktigt trevlig i vårt lilla kollektiv, den nationalistiska statistiken består av två svenskor (inklusive mig), en jättemysig finlandssvenska, två Italienare och en italienska, en österrikiska och en tysk. Verkar som ett lovande gäng!

Idag har jag också äntligen fått mitt kennitala, isländska personnumret vilket kommer att underlätta min tillvaro avsevärt. Nu kan jag äntligen skaffa isländskt telefonnummer, registrera mig på kurserna, ansöka om alla kort, gå på gym och hyra film i videobutiken ;)

Bloggar-noob

Stort tack till Jossan som drog min ända ur vagnen med bloggandet :P

Då var det dags även för mig att ta steget ut i blogg-vimlet efter mycket om och men.. Syftet med denna blogg är främst att berätta om min vardag på Island för alla nära och kära så man slipper skriva likadana mail till alla som jag lämnade på hemmaplan eller de som är ute och cirkulerar i världen.

Detta är mitt första inlägg på försök, så se för tusan till att peppa mig nu med kommentarer så jag får lust att fortsatta med dessa nymodigheter som bloggar.. ;)

Har i allafall fått höra den klokaste komentaren sen min ankomst och därmed även en vägledning under min tid på Island:
"If you´re getting lost in an Icelandic forest you just have to stand up"

RSS 2.0